Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä -keskustelutilaisuus 12.11.2019 klo 9-11.30

Kuva: kuvassa pyödän ääressä viisi henkilöä
Kuva: kuvassa pyödän ääressä viisi henkilöä

Kuka kuuntelee köyhää -verkosto, Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, kansalaistoimintaryhmä, sekä Työttömien Keskusjärjestö järjestävät keskustelutilaisuuden, jossa köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat kohtaavat. Tilaisuus järjestetään 12.11.2019 klo 9-11.30 Helsingin Työkanava HeTy ry:ssä, osoite Katajanokanlaituri 4, K6, 2. krs (tila on esteellinen).

Tilaisuus on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa kansanedustajat osallistuvat teemallisiin pienryhmiin, jossa köyhyyttä kokenut kertoo elämäntarinansa kautta köyhyydestä. Yhdessä pienryhmä kehittää poliittisen ratkaisuehdotuksen tarinassa esiin nousseeseen yhteiskunnalliseen epäkohtaan.

Yleisölle avoin osuus alkaa kahvilla klo 9.50, jonka jälkeen ryhmät esittelevät köyhyysongelman sekä kehittämänsä ratkaisuehdotuksen. Lopuksi on vielä yleisökeskustelu. Ryhmien ratkaisuehdotuksista tehdään julkaisu, jota levitetään laajasti.

Aikataulu
Kansaedustajat klo 9-11.30 (pienryhmä klo 9.10-10)
Yleisölle avoin osuus klo 9.50-11.30

Ryhmäkeskustelujen tarkennetut aiheet ovat:

  • perusturvan riittävyys
  • työttömän köyhyys
  • luukulta luukulle palvelujärjestelmä, pirstaleinen terveydenhuolto
  • köyhyyden seurannaisvaikutukset hyvinvointiin
  • yksinelävien köyhyys ja asunnottomuus
  • lapsiperheköyhyys

Kansanedustaja ilmoittaudu johonkin näistä teemaryhmistä, niin saat etukäteen köyhyyttä kokeneen tarinan luettavaksi. Kansanedustajien ilmoittautuminen sähköpostilla anna.jarvinen@soste.fi 4.11. mennessä (ilmoita mahdollinen erikoisruokavalio).

Yleisölle avoimeen osuuteen ilmoittautuminen alla olevasta SOSTE:n linkistä (tehtävänimike kohtaan voi kirjoittaa ”yleisö”): https://soste.kehatieto.fi/sostekotisivut/ilmoittaudu_tapahtumaan_suppea.aspx?id=701

Tapahtuman tarkoituksena on luoda vuorovaikutusta päättäjien ja kansalaisten kesken. Tarkoituksena on, että köyhyyttä kokeneet ihmiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan ja kehitysehdotuksistaan päättäjille suoraan, ei välittäjien kautta. Kuulemistapahtuman avulla etsimme innovatiivisia ratkaisuja köyhyyden vä-hentämiseen ja sen vaikutusten lieventämiseen sekä edistämme kansalaisen mahdollisuuksia vaikuttaa.

EAPN-Fin on jo 18 vuoden ajan koonnut delegaation Brysselissä vuosittain pidettävään komission tukemaan EU:n köyhyyttä kokeneiden tapaamiseen (European Meetings of People experiencing Poverty), joka kokoaa 32 Euroopan maan delegaatiot yhteen. Tavoitteenamme on, että jatkossa Suomessa järjestetään vuosittain vastaavanlainen kansallinen köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtuma.

Voit avata kansanedustajille lähetetyn kutsun tästä.

Lisätietoa:

Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston viestintävastaava
Linnéa Partanen, linnea.m.partanen@helsinki.fi, puh. 050 441 4440

EAPN-fin varapuheenjohtaja
Anna Järvinen, anna.jarvinen@soste.fi, puh. 050 586 5677

HeTy:n ja kansalaistoimintaryhmän edustaja
Jaana Saikkonen, jaana.saikkonen@hety.fi, puh. 040 0661227

Työttömien Keskusjärjestö logo
Kuva: Työttömien Keskusjärjestön logo
Kuva: EAPN-fin logo
Kuva: EAPN-fin logo