Köyhyyden keskeltä

Kuunteleeko SOTU-komitea köyhää?

3K palaa Pikkuparlamenttiin!

torstaina 16. helmikuuta klo 17–19.30
Pikkuparlamentin Kansalaisinfo (Arkadiankatu 3)

Ohjelma
Avaus Jussi Saramo, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, Sosiaaliturvan uudistamiskomitean varajäsen

Osallisuus ja perusturva- paneeli
Hyvinvointia parantava sosiaaliturva, ennakoitava sosiaaliturva, osallistumislisä

Keskustelijoina Katja yrittäjä; Nuorten aikuisten mielenterveysaktivistiryhmän jäsen, Sanna; Nepsy perheen vanhempi, Marika; tuo näkökulmaa sairauden ja työn suhteista. Keskustelijoina myös Pasi Moisio, THL, Sosiaaliturvan uudistamiskomitean puheenjohtaja ja Anna-Maria Isola (keskustelun vetäjä), THL, köyhyys- ja osallisuustutkija.

Byrokratiaviidakon karsinta- paneeli
Perusturvaetuuksien yhdistäminen, tarveharkinnan keventäminen, opiskelijoiden toimeentulo

Keskustelijoina Anu, jolla kokemusta työvoimahallinnosta, pöydän molemmilta puolilta; opiskelijan näkökulma. Mukana myös Jussi Saramo ja Jouko Karjalainen (keskustelun vetäjä).

Tilaisuus on ensimmäinen 3K- tilaisuus koronan aiheuttaman tauon jälkeen. Vuodesta 2009 3K- tilaisuuksia on järjestetty Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa kaikkien eduskuntaryhmien kanssa. Vuosien varrella ryhmät on tullut kierrettyä useampaan otteeseen. Toivottavasti perinne voi jatkua tästä eteenpäin!

Järjestäjinä Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä

Kansanedustajat ja köyhyyttä kokeneet samassa pöydässä -keskustelutilaisuus

26.10.2022 – 26.10.2022, Kello: 15.00-17.00

Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00131 Helsinki

Köyhyys on ilkeä ongelma, mutta ratkaisuja voidaan etsiä yhdessä

Korona-aika on vaikeuttanut monen köyhän arjesta selviytymistä. Nyt energian, ruoan ja liikenteen kallistuminen vaikeuttaa toimeentuloa entisestään. Pienituloisilla menot on jo muutenkin supistettu minimiin.

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä ke 26.10.2022 klo 15.00

Kirkkohallitus, Eteläranta 8, 00131 Helsinki, myös etämahdollisuus TEAMS-yhteydellä.

Tilaisuudessa jakaudutaan pienryhmiin, joissa köyhyyttä kokeneet henkilöt tuovat esiin oman kokemuksensa pohjalta köyhyysongelman. Yhteisessä keskustelussa päättäjien kanssa tähän ongelmaan etsitään ratkaisuja. Ratkaisuehdotukset käydään läpi yleisötilaisuudessa.

Ohjelma:

Klo 15–16 pienryhmätyöskentelyä köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat

Klo 16–17 yleisötilaisuus, työryhmien teemojen purku ja ratkaisuehdotukset.

Yleisötilaisuuden tulee avaamaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Ilmoittaudu tästä linkistä:

 https://soste.kehatieto.fi/SosteKotisivut/ilmoittaudu_tapahtumaan.aspx?id=3020

Kahvia tarjolla yleisötilaisuudessa Mikael-salissa klo 15.45 alkaen.

Tervetuloa mukaan!

Eduskunnan köyhyyspäivä 6.10.2022

Köyhyys esittäytyy kansanedustajille eduskunnassa. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäisen kerran ja siitä pyritään tekemään traditio. Tilaisuudessa järjestöt esittelevät toimintaansa.

Tietoiskujen aikataulu

12.00 Avaus: Antero Laukkanen ja Hilkka Kemppi

12.03 Lapsiperheköyhyys

12.06 Opiskelijaköyhyys

12.09 Työttömyys

12.12 Yrittäjäköyhyys

12.15 Sairaus ja köyhyys

12.18 Asunnottomuus

12.21 Velkaköyhyys

12.24 Eläkeläisköyhyys

12.27 Ruoka-apu

12.30 Tilaisuus päättyy

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto kokoontuu 16.3.2022 kello 14 – 16

Tule mukaan Kuka kuuntelee köyhää? -verkostopalaveriin 16.3.2022 klo 14 – 16! Voit osallistua voi joko livenä tai etänä. Kokoonnumme Kirkkohallituksessa Eteläranta 8, Helsinki tai etänä tämän Teamslinkin kautta.

Jos tulet paikan päälle, ilmoittaudu 11.3. mennessä tämän linkin kautta. Voit ilmoittautua mielellään etäosallistujanakin.

Tule kuulemaan, keskustelemaan ja päättämään Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston tämän vuoden toiminnasta!

Suunnitteilla on valtakunnallista toimintaa:

  1. 3K studio
  2. Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä
  3. Vaalikeskustelut
  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Verkkosivut

Voit tulla mukaan yksityishenkilönä tai organisaatiosi edustajana. Verkosto tekee laajasti yhteistyötä köyhyydestä kiinnostuneitten yhteisöjen kanssa.

Tätä kutsua saa jakaa vapaasti!

Tiedustelut:

Tiina Saarela tiina.saarela@evl.fi, 050 3448573

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 2021

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat kohtasivat 12.10.2021 ja pohtivat ratkaisuja erilaisiin köyhyyskysymyksiin. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa pienituloisen yksinhuoltajan toimeentulon vaikeuksia, keinoja katkaista köyhyyden periytyminen, työllistymisen vaikeuksia ja palvelukierteestä pois pääsyn vaikeutta.

Yleisötilaisuuden avasi ministeri Hanna Sarkkinen. Hän toi puheessaan esiin, että köyhyys on suomalaisen yhteiskunnan vakava ongelma, jossa kyse on lähtökohtaisesti yhteiskunnan, ei yksilön epäonnistumisesta. Hän muistutti, että paperilla ja järjestelmäkaavioissa asiat toimivat usein eri tavalla kuin arjen todellisuudessa, ja jos tätä ei muisteta, mennään helposti ojasta allikkoon. Siksi on tärkeää kuulla köyhyyttä kokeneiden ihmisten arjen kokemuksia.

Köyhyys- tai syrjäytymisriskissä on Suomessa noin 900 000 ihmistä. EU tavoittelee köyhyys- tai syrjäytymisriskin vähentämistä 15 miljoonalta henkilöltä vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2019 EU-maissa 92,4 miljoonaa ihmistä, 21,1 prosenttia väestöstä eli köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Koronapandemian pelätään kasvattaneen lukua. Myös Suomen tulee tämän syksyn aikana asettaa oma köyhyyden vähentämistavoitteensa. Ministeri Sarkkisen mielestä Suomen tulee tavoitella vähintään 100 000 ihmisen köyhyys- tai syrjäytymisriskin vähentämistä.

Myös kansanedustajat toivat esiin, että tällaiset tilaisuudet kuulla köyhyyttä kokeneiden ihmisten arjesta ja heidän kohtaamistaan ongelmista ovat tärkeitä oppimiskokemuksia.

Työttömien keskusjärjestö ry:n laatimaa kattava kooste päivän tapahtumista. https://tyottomat.fi/tiedotteet/koyhyytta-kokeneet-ja-kansanedustajat-kohtasivat-paattajat-toivovat-vuoropuhelun-syventyvan-ja-jatkuvan/

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 2021

Miltä näyttää korona-ajan köyhyys? Mitä asioiden parantamiseksi pitäisi tehdä? Tule kertomaan tarinasi.

Koronapandemia on tuonut mukanaan massiivisen työttömyyden kasvun. Hoitovelka on kasvanut, mielenterveysongelmat lisääntyneet. Palveluita on siirretty yhä enemmän verkkoon, mikä on hankaloittanut monen digitaalisesta kehityksestä syrjässä olevan asiointia. Jo aiemmin heikossa asemassa olevat ovat entistäkin ahtaammalla. Miltä näyttää korona-ajan köyhyys ja miten sitä voitaisiin vähentää? Tätä pohtivat yhdessä köyhyyttä kokeneet ihmiset ja päättäjät kansallisessa köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtumassa 12.10.2021. Tilaisuuden järjestävät Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto, EAPN Fin ja Työttömien keskusjärjestö ry. Tilaisuus on järjestyksessä kolmas. Lisätietoa liitteessä.

https://tyottomat.fi/tapahtumat/koyhyytta-kokeneet-ja-kansanedustajat-samassa-poydassa-12-10-2021/

Ilmoittautumiset yleisötilaisuuteen klo 16-17 (etä- tai lähiosallistuminen) tämän linkin kautta viimeistään perjantaina 1.10.2021: https://bit.ly/3xnRvTl. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta.

Digital dignity

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestää Metropolia AMK:n kanssa englanninkielisen keskustelutilaisuuden kansainväliselle opiskelijaryhmälle.

Torstaina 2.9.2021 kello 12.45 – 16.00 (Zoom)

Keskustelussa käymme läpi digihaasteita meillä ja muualla; mitä digitalisaatio aiheuttaa? Opiskelijoilta odotetaan digihallintaa, mutta onko kynnys laitteiden hankintaan, käyttöön ja uusien taitojen opiskeluun muodostunut liian korkeaksi? Tilaisuuden aikana kuullaan 2:n kokijan tarinat digiongelmista ja päättäjät voivat esittää heille kysymyksiä. Lopuksi kasataan ratkaisuehdotuksia. Media seuraa keskustelua.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun kello 14 alkaen.

Lisätietoja hankekoordinaattori Arja Tyynelältä : arja.tyynela@3kverkosto.fi

Kysely köyhyydestä kiinnostuneille kuntavaaliehdokkaille

Tarjosimme köyhyydestä kiinnostuneille kuntavaaliehdokkaille mahdollisuuden kyselyn avulla tuoda julki omia näkemyksiään köyhyyden poistamisesta. Myös muilla asiasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus vastata. Liitteenä raportti kyselystä. Klikkaa otsikkoa.

Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston tulevia tapahtumia

Helsinki 4.6.2021 kello 10-12 Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhtyvää omaishoitajaa?

Tervetuloa keskustelemaan omaishoitajien näkemyksistä kuntavaalien alla. Mukana keskustelussa omaishoitajia ja kuntavaaliehdokkaita.

Liity kokoukseen napsauttamalla tätä

Järjestäjät: Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto yhdessä Omaishoitajaliiton kanssa

Tiedustelut: Arja Tyynelä p. 040 524 7537

Helsinki 8.6.2021 Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston kokous kello 12-13(esiintymiskoulutus) ja varsinainen kokous kello 13-15.

Liity kokoukseen napsauttamalla tätä

Tiedustelut: Arja Tyynelä p. 040 524 7537

Helsinki 2.9.2021 Metropolia Ammattikorkeakoulu. Digiosattomuus.

Tilaisuus tarkentuu. Tiedustelut: juha.hyrkas@protonmail.com

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 12.10.2021

Koronapandemia on tuonut mukanaan massiivisen työttömyyden kasvun. Hoitovelka on kasvanut, mielenterveysongelmat lisääntyneet. Palveluita on siirretty yhä enemmän verkkoon, mikä on hankaloittanut monen digitaalisesta kehityksestä syrjässä olevan asiointia. Jo aiemmin heikossa asemassa olevat ovat entistäkin ahtaammalla. Miltä näyttää korona-ajan köyhyys ja miten sitä voitaisiin vähentää? Tätä pohtivat yhdessä köyhyyttä kokeneet ihmiset ja päättäjät kansallisessa köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtumassa 12.10.2021. Lue lisää linkistä

http://www.eapn.fi/koyhyytta-kokeneet-ja-kansanedustajat-samassa-poydassa-12-10-2021/

Ruoka-avun tilannekatsaus maaliskuussa 2021 on valmistunut

Kyselyyn vastasi 87 henkilöä 84 eri organisaatiosta. Osallistuneista järjestöistä ja yhteisöistä 10 toimii valtakunnallisesti ja 40 paikallisesti, 30 osallistujaa edusti evankelisluterilaisia seurakuntia ja 4 kuntatoimijoita. Raportissa on esitelty koontiin osallistuneiden ruoka-aputoimijoiden (N = 87) huomioita kysymyksittäin. Kyselystä ja vastausten koonnista vastasivat Kirkkopalvelut ry:n Osallistava yhteisö -hanke ja Sininauhaliitto. Tilannekatsaus toimitetaan Valtioneuvoston tilannekeskukselle kokonaistilanteen arvioinnin ja päätöksenteon tueksi.

Tilannekatsaus löytyy täältä: http://ruoka-apu.fi/korona

Ruoka-avun tilannekatsauksen yhteenveto maaliskuussa 2021

Ruoka-avun tarve kasvoi ruoka-aputoimijoiden mukaan merkittävästi keväällä 2020 (Laihiala & Nick: Koronakriisin vaikutukset ruoka-apuun keväällä 2020). Lähes vuotta myöhemmin, asiakasmäärät ruoka-avun toimipisteissä ovat edelleen korkeat. Alkuvuonna 2021 useampi kuin kolme neljästä kyselyyn vastanneesta ruoka-aputoimijasta ilmoitti asiakasmäärän suuremmaksi kuin vuotta aiemmin alkuvuonna 2020. Kolmannes vastaajista kuvasi asiakasmäärän kasvun olleen suurta. Asiakasmäärä oli kasvanut yhä myös verrattuna loppuvuoteen 2020. Tulevina kuukausina puolet vastaajista odottaa asiakasmäärän pysyvän tämänhetkisellä tasolla ja puolet odottaa asiakasmäärän edelleen kasvavan.

Asiakaskunta on koronapandemian myötä monimuotoistunut ja nuorentunut. Ruoka-apuun turvautuvat yhä useammin työikäiset, lapsiperheet ja opiskelijat. Syvät talousvaikeudet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat näyttäytyvät yhä useammin asiakaskunnassa. Lisäksi on huomattu, että perussairauksien hoitamista on laiminlyöty pandemian aikana. Asiakaskunnan muihin tuen tarpeisiin ei ole voitu vastata kuten aiemmin, sillä yhteisöllisiä ja kohtaavia toimintoja on koronan vuoksi rajattu.

Koronavuoden aikana valtakunnalliset ja paikalliset toimintaohjeet ja rajoitukset ovat muuttuneet. Aluehallintovirastojen linjaus on kuitenkin ollut selkeä: määräykset kokoontumisrajoituksista koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, ja ruoka-avun jakaminen ei ole yleisötilaisuus. Jakelun käytännön järjestelyissä on kuitenkin noudatettava hygienia- ja turvallisuusohjeita mm. vähentämällä kontakteja, suojautumalla ja pitämällä turvavälejä. Valtaosa kyselyyn vastanneista ruoka-aputoimijoista ovat kokeneet ohjeistuksen riittäväksi. Vajaa kolmannes kokee, ettei ohjeistus ole ollut riittävän selkeää ja, että ohjeita ei ole saatu riittävän ajoissa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista ruoka-aputoimijoista kertoo tarvitsevansa enemmän lahjoitus- ja hävikkiruokaa vastatakseen asiakastarpeisiinsa. Riittäväksi ruoan määrän arvioi joka kolmas. Lahjoitus- ja hävikkiruoan riittävyyden arvioidaan heikentyneen hieman verrattuna joulukuun 2020 tilannekatsaukseen.

Koronapandemia aiheuttaa merkittäviä haasteita työntekijöiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden henkiselle jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet ruoka-aputoimijat kertovat koronatilanteen haastavan jaksamista. Joka viides kuvaa jaksamisen haasteiden olevan vakavia.

Koronakriisin yhä jatkuessa avunsaajien tilanteet ovat monimutkaistuneet ja turhautuminen lisääntyy. Pitkittynyt taloudellinen ahdinko, työttömyys ja toivottomuus näkyvät mm. päihde- ja mielenterveysongelmien kasvuna, velkaantumisena, turvattomuutena ja yksinäisyytenä. Yhteisöjen ja sosiaalisten kontaktien puute lisää ahdinkoa. Olemassa olevat palvelut ja etuudet eivät aina tavoita avuntarvitsijaa riittävän neuvonnan ja digivälineiden puuttumisen vuoksi. Ruoan riittävyyden vaihtelut ja auttajien uupuminen tuovat lisähaasteita toiminnan järjestämiselle. Ruoka-avun siirtyminen ennakkovarauksiin on vähentänyt maahanmuuttajien ja ennestään heikoimmassa asemassa olevien (esim. asunnottomat) avunsaantimahdollisuuksia.

Koronatilanne tuottaa haasteita ruoka-aputoiminnan, sanovat kyselyyn vastanneet ruoka-aputoimijat. Toimintaa jatketaan, mutta lähes puolet vastaajista kertoo, että asiakastarpeita on enemmän kuin mihin pystytään vastaamaan.

Sopeutuminen koronakriisin aikaiseen ruoka-aputoiminnan toteuttamiseen on vaatinut toimijoilta erityistä joustavuutta ja muuntautumiskykyä. Vahva paikallinen yhteistyö nähdään tärkeänä toiminnan turvaamiseksi ja avuntarpeisiin vastaamiseksi. Kunnilta toivotaan sekä yhteistyötä ruoka-aputoiminnan toteuttamisessa (mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen jalkautuminen) että taloudellista tukea ruoka-aputoiminnan toteuttamiseen. Verkostoituminen ja ruoka-aputoimijoiden verkoston sisäinen tukeminen ovat vahvistavat voimavaroja. Vapaaehtoisia tarvitaan, sillä koronan myötä moni ikääntynyt auttaja on jäänyt pois toiminnasta.

Ruoka-avun tarpeen ei odoteta kevään 2021 aikana vähenevän. Lisähaasteen tuo huoli ruoan riittämisestä ja auttajien uupuminen. Asiakkaiden monimutkaistuneet tilanteet edellyttävät palvelupolkujen turvaamista yhteistyön avulla. Koronatartuntojen pelko on alati läsnä ruoka-aputoiminnassa. Jos tartunta sulkee toiminnan, joutuvat ruoka-avun asiakkaat selviytymään ilman välttämättömäksi koettua apua. Hygienia- ja turvallisuusmääräykset ovat aiheuttaneet toimijoille yllättäviä kuluja, jotka kuormittavat pienten järjestöjen herkästi haavoittuvaa taloutta.

Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää? Valtakunnallinen teemaviikko 15.-19.3.2021

Teemaviikon tavoite on saada kunnan asukkaiden oma ääni kuuluviin sekä käynnistää kuntalaisten ja

kuntavaaliehdokkaiden välinen vuoropuhelu

Lähde mukaan järjestämään tapahtumaa omalle paikkakunnallesi!  Lisätietoja antaa hankekoordinaattori Arja Tyynelä: arja.tyynela@3kverkosto.fi

Mukaan ovat jo ilmoittautuneet: Helsinki, Jokela, Jyväskylä(Keski-Suomi), Lahti (Päijät-Häme), Pori, Turku, Tampere, Vantaa.

Paikkakuntien tilaisuuksien muistiot ja materiaalit löytyvät etusivulta, Aluetoiminta -kohdasta, valitse haluamasi paikkakunta alasvetovalikosta https://www.kukakuunteleekoyhaa.fi/wordpress/

Turussa tapahtuu Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää? -teemaviikko

Turkulaiset köyhyyttä kokeneet luokkaretkellä

Varsinais-Suomen Sininauha ry ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestävät luokkaretkiä eri toimijoiden luo Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää? -teemaviikon puitteissa. Näihin tilaisuuksiin pääsee osallistumaan Teams linkillä (pyydä linkki: hannu.vesterinen[at]vs-sininauha.fi)

Fingerroosin säätiö: 10.02.2021 Lausteen lähiötupa Onnistumisia ja tuloksia yhteistyön äärellä

Turun A-kilta: 17.02.2021 Aiheena toipuminen Turussa; Millaista on toimiva tuki ja onko sitä tarjolla?

Varsinais-Suomen Sininauha ry: Ke 03.03.2021 klo 12.30-14; Millaista työtä Sininauha tekee? Asiakkaan ääni -paneeli, jossa 3 asiakastarinaa.

Varissuon työ ja toiminta:Ke 10.03.2021 klo 11-13; Yhdistysten työllistetyt kertovat miten työpaikka on vaikuttanut omaan elämään ja arjen hallintaan. Peruttu.

Operaatio ruokakassi: Ti 16.03.2021 klo 17; Keskustellaan ruoka-apu työn kasvusta ja kehittymisestä Turussa +lähialueilla viimeisen 8-vuoden aikana. Linkistä tilaisuuteen, striimataan facebookiin, josta sen voi katsella itselle sopivaan aikaan. https://www.facebook.com/events/184607503419702

Henrikin kirkko: To 25.03.2021 klo 9-11;Järjestökentän työn arvo näkyväksi ja arvohankkeen aloitus ja luokkaretken lopetus seminaari. Striimattu tapahtuma on katsottavissa linkistä https://fb.me/e/QL9HlTf2

Selvitys ruoka-avun tilanteesta ja järjestämisestä valmistunut

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on teettänyt selvityksen ruoka-avun toteuttamistavoista, rahoitusmekanismeista ja kuntien roolista. Selvityksen mukaan ruoka-aputoiminta on vähitellen laajentunut, mutta sillä ei ole kansallisesti vakiintunutta toimintamallia.

Pääkaupunkiseudun osaamiskeskuksen SOCCAn laatima selvitys on julkaistu 10.2.2021 ja löytyy täältä

https://stm.fi/ru/-/selvitys-ruoka-avun-tilanteesta-ja-jarjestamisesta-valmistunut

Lisätietoja

asiantuntija Jouko Karjalainen, Socca, p. 040 547 5723, etunimi.sukunimi@saunalahti.fi
erikoissuunnittelija Rosa Hossain-Karhu, Socca, p. 0404808716, etunimi.sukunimi@hus.fi
erityisasiantuntija Henna Leppämäki, STM, p. 0295 163 132, etunimi.sukunimi@stm.fi 

EAPN-Finin kuntavaalitavoitteet: Kunnissa käyttöön kaikki keinot köyhyyden vähentämiseksi

Köyhyydessä elämisellä on laajoja ja pitkälle ulottuvia kielteisiä vaikutuksia niin yksittäisiin ihmisiin kuin paikallisyhteisöön ja koko yhteiskuntaan, siksi sen vähentämisen pitää olla myös kuntapolitiikassa keskeistä. Se tulee kirjata kuntastrategiaan ja kaikkien päätösten vaikutuksia heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin on seurattava järjestelmällisesti. Köyhyyden vähentämiseksi on syytä tehdä ohjelma, joka sisältää konkreettiset keinot ongelmaan puuttumiseksi.

http://www.eapn.fi/kunnissa-kayttoon-kaikki-keinot-koyhyyden-vahentamiseksi/

Pidempi versio: http://www.eapn.fi/kuntavaalitavoitteet-2021/

EAPN:n köyhyysraportti 2020: Koronapandemia kiihdyttää köyhyyden kasvua

Oheisesta linkistä pääset lukemaan harvinaisen raportin, josta kuuluu asianosaisten ääni

http://www.eapn.fi/eapnn-koyhyysraportti-koronapandemia-kiihdyttaa-koyhyyden-kasvua/

Kirjeitä työministerille – pyöreän pöydän seminaari 13.1.2021 Kello 9.30-15.00 Mitä kun resurssit, aika ja tarpeet eivät kohtaa?

Tilaisuuden materiaalit, mediatiedote ja kooste löytyvät oheisesta linkistä: Pyöreän pöydän keskustelu työvoimapalveluista: Mitä kun resurssit, aika ja tarpeet eivät kohtaa? – Työttömien keskusjärjestö ry (tyottomat.fi)

Tilaisuuden järjestivät Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto, Kirkkohallitus ja Työttömien keskusjärjestö ry

Ruoka-aputoiminnan kestokyky uhattuna

Tilannekatsaus 12 / 2020

Ruoka-avun toimintaedellytyksiä uhkaavat eri suunnista tulevat koronakriisin kerrannaisvaikutukset; rahoituksen ja ruuan riittävyys, tekijöiden ja vapaaehtoisten jaksaminen sekä ruoka-avun tarpeen jatkuva, voimakas kasvu.
Kaikkiaan 41 eri kokoista ruoka-aputoimijaa ympäri Suomen osallistui tilannekatsauksen kokoamiseen, jonka kokosivat Ruoka-apu.fi / Kirkkopalvelut ry ja Sininauhaliitto ry. Edustettuina olivat niin paikallisen, verkoston ja valtakunnallisen ruoka-aputoiminnan järjestäjän näkemykset.

Ohessa materiaalit

3K-verkosto on osallistunut tausta-aineistona olevaan tilannekatsaukseen ( http://ruoka-apu.fi/korona).

Linkki ePressi-tiedotteeseen: https://www.epressi.com/tiedotteet/kotimaa/ruoka-aputoiminnan-kestokyky-uhattuna.html

Aiheesta löytyy tässä vaiheessa ainakin seuraavat nostot:

https://yle.fi/uutiset/3-11688186

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ruoka-aputoimijat-huolissaan-tyon-toimintaedellytykset-uhattuina/

Köyhyyttä koronan aikaan -keskustelutilaisuus eduskunnan köyhyysryhmässä 17.11.2020

OHJELMA

Avaussanat, Antero Laukkanen, Köyhyysryhmän puheenjohtaja

Köyhyysvahti, Anna Järvinen, SOSTE

Lapsiperheiden avuntarve laajenee ja syvenee, Liisa Partio, MLL ja Hilkka Kemppi, Köyhyysryhmän varapuheenjohtaja

Arjen kokemuksista toimenpide-ehdotuksiin, Arja Tyynelä, Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto.

Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää -tapahtuma pidettiin 21.9.2020 eri puolilla Suomea, 12 paikkakunnalla. Tapahtumassa pohdittiin ruoka-apua, sen tarvetta ja muotoja sekä laajemminkin vapaaehtoista apua ja sosiaaliturvamme pulmakohtia.

Tiivistynyt yhteistyö viranomaisten, seurakuntien ja järjestöjen välillä ruoka-avun järjestämisessä, Reetta Nick, Osallistava yhteisö 2019-2021 -hanke

Koronan vaikutukset etuuksien saajien määriin, Petri Lemettinen, Kela

Päätössanat, Hilkka Kemppi, Köyhyysryhmän varapuheenjohtaja

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 21.10.2020 -tapahtuman materiaalit

Kohtuuttomia tilanteita ja byrokratiamyllyjä – köyhyyttä kokeneet ihmiset ja päättäjät etsivät yhdessä ratkaisuja. Lue koko uutinen oheisesta linkistä.

http://www.eapn.fi/kohtuuttomia-tilanteita-ja-byrokratiamyllyja-koyhyytta-kokeneet-ihmiset-ja-paattajat-etsivat-yhdessa-ratkaisuja/

Köyhyyttä kokeneiden tarinat:

http://www.eapn.fi/wp-content/uploads/2020/10/Koyhyytta-kokeneiden-tarinat-Koyhyytta-kokeneet-ja-kansanedustajat-samassa-poydassa-21-10-2020.pdf
Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 2020
Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 2020
Sisäministeri Maria Ohisalon videotervehdys Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 2020 -tilaisuudessa
Top