Köyhyyden keskeltä

Mitä köyhyysuutiset sivu tarjoaa

Mitä Köyhyysuutisia sivulla on tarjolla

Tällä Köyhyysuutiset sivulla julkaistaan lyhyitä tietoiskuja ajankohtaisista köyhyysteemoista.

Täällä  kerrotaan yhteistyökumppanien järjestämistä köyhyysaiheisista tilaisuuksista (hyvin rajatusti). Vinkkejä voi antaa tuula.paasivirta@3kverkosto.fi

Köyhyys on monimuotoista ja ikävä kyllä alati läsnä hyvin monien kansalaisten elämässä, siksi tarvitaan keskustelua, kuulolla oloa ja vaikuttamistoimintaa ja keskustelua.Tähän Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto yhteistyökumppaneineen tuo mukaan tärkeän osansa.

Prosessi sanoin ja kuvin

Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelutilaisuus eduskunnan kansalaisinfossa

STEA-hanke

Käynnistimme 3.4.2018 kolmivuotisen STEA:n rahoittaman hankkeen Köyhän äänikuuluviin maakunnissa. Hanke perustettiin, jotta tähän asti Helsinkiin keskittynyt toiminta voidaan aloittaa myös muilla paikkakunnilla. Tavoitteena on käynnistää Kuka kuuntelee köyhää? -toiminta kymmenellä paikkakunnalla sekä luoda käynnistämisen yhteydessä toimiva paikallinen verkosto, joka jatkaa toimintaansa itsenäisesti.

Lue lisää hankeesta

Lue tai lataa tästä hankehakemuksen tiivistelmän pdf

Tammikuu 2019 kuukausikokous

Tuula Paasivirta Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019

Haluatko tulla vaikuttamaan toimintaamme: Kuka kuuntelee Köyhää? verkoston kuukausikokous kokoontuu seuraavan kerran 15.1.klo 16.30 Eteläranta 8. Haluatko tulla mukaan vaikuttamaan verkoston toimintaan? Ilmoittaudu minulle (alaovi lukossa) tuula.paasivirta(AT)3kverkosto.fi 15.1. klo 14 mennessä. Emme valitettavasti voi maksaa matkakustannuksia. Mutta toimintamme on avointa ja mukaan pääsee kynnyksettömästi.

Miltä köyhyys tuntuu?

Köyhyyden keskeltä blogi, Outi Alanen, miltä köyhyys tuntuu
Miltä köyhyys tuntuu? kirjoitus: Outi Alanen, Köyhyyden keskeltä blogi

”Aina sä olet väsynyt”
Konkurssin jälkeen kuulen rumia lauseita, epäystävällisiä äänensävyjä ja näen epäystävällisiä kasvoja osa niistä on vaivautuneita.
Konkurssin tehnyt ihminen on usein ihmisten silmissä luuseri, rikollinen, laiska, tyhmä, ja ennen kaikkea epäluotettava ihminen. Ihmiset usein arvottavat ihmisyyden taloudellisen menestyksen perusteella. ”Kyllä sinussa varmasti oli jotain vikaa, kun tuohon ajauduit”. Varmasti. Varmasti on ollut vikaa. Konkurssi voi olla myös monien epäonnisten sattumien summa tai tulla yllättäen. Konkurssin tehnyt ihminen saa usein puolustella itseään ja kaikkea tekemisiään.
Nykyisin voin vaihtaa ”konkurssin tehnyt ihminen” määritelmän sanaan köyhä. Kokemukseni mukaan köyhän ihmisen arvo ei ole sama kuin varakkaamman. Olen arvioinut, että minun hintani olisi 40 000 euroa. Sama summa oli vuonna 2006 ulosottossa olevan velkani määrä. Tein suunnitelman, jolla maksan kaiken takaisin, mutta hakemukseni velkajärjestelyyn hylättiin. Asiaani käsitellyt velkajärjestelijä tiesi jo entuudestaan, että velkojat halusivat suuremman tuoton eli ulosoton kautta korkeammat korot. Opiskeltuani kaksi terveydenalan tutkintoa velkani oli kasvanut jo yli 60 000 euroon. Tänä syksynä, ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen, ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi.
”Mahani kurnii ja lihaksissa ei ole voimaa. Tuntuu että koko kroppa on täynnä epämuodostuneita soluja. Stressi tuntuu kehossa. Olen huolissani terveydestäni. Jokainen vuosi on raskaampi kuin edellinen ja voimia vähemmän. Ystävällisiä kasvoja ei näy. Minne ihmiset lähtivät?”
”Miksi et hae siivoajan paikkaa?”
Olen useasti kokenut epäsuoria loukkaavia lauseita ja minua on syrjitty elämäntilanteeni takia. ”Kärsimys jalostaa”, se on totta, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka. Täytyy jaksaa, jaksaa vielä hetki, ehkä kohta helpottaa. Haaveilen ajasta, jossa tuntisin olevani turvassa. Köyhyyteen liittyy vahvasti turvattomuuden tunne. Se on voimakkain tunne jokapäiväisessä elämässä. Jos ei ole ydinperhettä on hyvin yksin. Odotan aikaa että voisin sanoa että ”olen päässyt kotiin”.
Tämän tekstin kirjoittaminen oli hyvin raskasta, kaduttaa että suostuin tähän. Miksi sitten kirjoitin? Siksi, että jos annan vertaistukea ja lohtua edes yhdelle ihmiselle, on se ollut sen arvoista.
”Minä tiedän miltä sinusta tuntuu.”

Outi Alanen
Näyttelijä, lähihoitaja- ensihoitaja, varavaltuutettu, pelastuslautakunnan vasemmiston jäsen ja eduskuntavaaliehdokas 2019.

Outi Alanen, Miltä köyhyys tuntuu?
Kuva: Outi Alanen, Miltä köyhyys tuntuu?

Kuka kuuntelee harvinaisesti sairasta köyhää?

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestää yhdessä HUS/HYKSIN ja Harvinaiset -verkoston kanssa
Aika 29.1. klo: 17.00-19.30 tilaisuuden Kuka kuuntelee harvinaisesti sairasta köyhää?
Paikka: Uusi Lastensairaala Hattivattisali.Stenbäckinkatu 9, Helsinki, sisäänkäynti 
Naistenklinikan reunasta.
Ilmoittautuminen: 15.1.2019 mennessä  tuula.paasivirta@3kverkosto.fi   Harvinaisesti sairaaksi katsotaan henkilö, jonka sairautta sairastaa Suomessa 1-2500 henkilöä. https://harvinaiset.fi/diagnoosit/       Lue ohjelmasta lisää tai lataa ohjelma PDF -muodossa                                                          

                                                                                         

            
Merkitty: ,

Joulutervehdys ja uutiskirje 2018

 Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019
Kuva: Talvea Helsingissä. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019

Verkostomme kiittää kaikkia yksittäisiä henkilöitä ja lukuisia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Toivotamme vuoden viimeisessä uutiskirjeessä hyvää ja rauhaa joulua ja onnellista  uutta vuotta 2019.

Lue tai lataa uutiskirje tästä


Merkitty: , ,

Köyhä mediassa – opas köyhyyttä kokeneelle

Tämä opas on kirjoitettu sinulle köyhyyttä kokenut, joka haluat esiintyä mediassa. Olemme koonneet oppaaseen ohjeita, neuvoja ja esimerkkejä siitä kuinka köyhyyskysymyksiä käsitellään mediassa.

Kirottu perintäbisnes

Koeteksti tulossa muistio 

Juuso Uunisaari
Juuso Uunisaari


Merkitty: ,

Kuunteleeko Kela köyhää?

Lyhyt vastaus on: EI kuule. Jos Kela kuulee, niin vastausta saa odottaa kuukausia.

Virheet perustoimeentulotuen siirrossa

Perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi 1.1 2017. Alusta asti Kelalla oli suuria vaikeuksia tehdä päätökset lain vaatimassa ajassa (7 pv). Ennen siirtoa kunnista kuului varoituksia Kelan palkkaaman henkilöstön määrästä, joka oli 2/3 vähemmän kuin kunnissa. Määrä osoittautui heti täysin riittämättömäksi.

Henkilöstöpulan lisäksi Kelassa ilmeni ammattitaidon puutetta. Kelassa ei tiedetty mitä toimeentulotukeen kunnissa aikaisemmin sisältyi. Siirron myötä joillakin asiakkailla kuukausitulot vähenivät satoja euroja ilman selitystä. Epäselvissä tapauksissa ratkaisu tehtiin asiakkaan tappioksi.

Missä on järki?

Aiemmin, kuntien tehdessä perustoimeentulotuen päätökset, otettiin hakijan elämäntilanne huomioon. Nyt päätöksissä ei käytetä harkintaa lainkaan. Uusi tehokkaaksi mainostettu käyttöjärjestelmä ei toiminut tarkoituksenmukaisesti. Järjestelmä pakotti virkailijan tekemään kielteisen päätöksen jos tulot ylittivät tulorajan eurolla. Tämä maksoi asiakkaalle jopa 500e tukea, jonka hän oli aiemmin saanut. Kunnissa käytettiin harkintaa eli tulojen ylitys eurolla ei vaikuttanut vastaavalla tavalla. Virheellinen käyttöjärjestelmä oli ilmeisesti kuukausia käytössä.

Kela sulki puhelinpalvelunsa ja neuvoi nettisivuillaan odottamaan päätöstä. Tuntien jonotus toimistossakin oli turhaa, koska Kelan asiakaspalvelijoilla ei ollut vastauksia asiakkaiden kysymyksiin. Kelassa tehtiin täysin järjenvastaisia päätöksiä. Näistä esimerkkinä maksusitoumus apteekkiin, joka oli 2 päivää voimassa ja saapui asiakkaalle vanhentuneena. Kela linjasi, että kaikki lääkärin määräämät reseptilääkkeet eivät olekaan sellaisia joita asiakas tarvitsee, näin ollen niiden kuluja ei huomioitu toimeentulotuessa.

Kela vakuutteli korjaustoimenpiteitä. Lisää henkilöstöä palkattiin ja hakemusten käsittelyaikojen väitettiin olevan korjaantumassa. Kela teki yli puoli vuotta valtavasti virheellisiä päätöksiä. Oli päätöksen sisältö lainmukainen tai ei, tilastoissa lukee vain sen käsittelyaika.  Missään ei tilastoida sitä milloin asiakas oikeasti sai rahat, joihin hän oli Suomen lain mukaan oikeutettu.

Ei kenenkään vastuulla

Nyt siirrosta on kulunut vuosi. Ongelmat ovat vähentyneet, mutta eivät hävinneet. Edelleen asiakkaat kertovat, että he eivät saa samaa määrää toimeentulotukea kuin ennen siirtoa, eli siirto heikensi heidän elämäntilannettaan. Myös kunnan sosiaalityöntekijän luokse on ollut vaikeampaa päästä. Kunnat irtisanoivat siirron myötä paljon työntekijöitä ja ilmoittivat syyksi vähentyneen työmäärän. Yksi uudistuksen tavoitteista oli vapauttaa resurssit ruuhkautuneen sosiaalityön käyttöön.

Hyvinvointivaltiomme on huolimattomalla valmistelulla, kustannusten vähentämisellä ja suoranaisella typeryydellä asettanut tuhannet ihmiset hätätilanteeseen. Heistä hyvin harvalla on voimavaroja tehdä korvausvaatimuksia kasvotonta byrokratiaa vastaan. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kommentoi siirron keväällä ”olemme kriisissä”. Ikään kuin nämä ongelmat olisivat olleet ennakoimaton luonnonilmiö, josta nyt yhdessä kärsimme. Todellisia kärsijöitä ovat köyhät suomalaiset: lapsiperheet, työttömät, työkyvyttömät, eläkeläiset ja opiskelijat.

Kelan esite perustoimeentulotuesta:

http://www.kela.fi/documents/10180/2628102/Perustoimeentulotuki_etuusesite_Kela_netti2017.pdf/f190da33-5dbf-4312-946f-c2d8afa065e2

Kirjoittaja on 2017 toimeentulotukea saanut 3K- verkoston jäsen

Linnéa Partanen

Top