Kuka kuuntelee köyhää?

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto on sekä puoluepoliittisesti että aatteellisesti riippumaton yhden asian liike. Tarkoituksena on synnyttää keskustelua köyhyydestä ja esittää konkreettisia ehdotuksia köyhyyden vähentämiseksi. Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestää keskustelutilaisuuksia, joissa kohtaavat asianosaiset, erityisasiantuntijat sekä muut asiantuntijat ja päättäjät.

Vuonna 2018 verkosto täytti 10 vuotta. Vuonna 2018 saimme aloittaa kolmivuotisen Stea -hankkeen,  jossa toimintaa on tarkoitus juurruttaa 10 paikkakunnalle eri puolille Suomea. Tässä projektissa toimimme vahvasti sekä paikallistahojen että muiden yhteistyötahojen kanssa. Näitä tahoja ovat muun muassa Yhteinen keittiö ja EAPN- Fin Kansalaistyöryhmä.

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto kannattaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion voima on tuntemattomien huolenpito tuntemattomista.

Hanke on päättynyt 2021

Vuosi 2021

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto jatkaa hankkeen jälkeenkin toimintaansa. Koronaepidemian nopeutti valtakunnallistumista, koska verkoston kokoontumiset järjestettiin etänä. Digitaaliset tapaamiset mahdollistivat köyhyyttä kokeneille osallistumisen keskusteluihin aikaisempaa paremmin valtakunnallisesti, koska ei tarvinnut matkustaa kokouspaikkakunnalle. Matkustamiseen ei olisi ollut rahaa. Toisaalta digitapaamiset nostivat selkeästi esille ihmisten eriarvoisen aseman laitteiden ja verkkoyhteyksien osalta. Kaikilla ei sitten kuitenkaan ollut mahdollisuutta osallistua, koska laitteet eivät toimineet toivotulla tavalla.

Vielä vuonna 2021 hankkeella oli jäljellä STEA-avustusta. Siten verkostolla oli lokakuun loppuun asti koordinaattori (100%) ja viestintävastaava (80%). Myös kaksi aluekoordinaattoria jatkoi vuonna 2021 aluetoiminnan ohjausta. Rahoituksen turvin Suoja-Pirtti toimi vielä vuonna 2021 verkoston kotipesänä.

Verkosto järjesti keskustelutilaisuuksia yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Toimintaa 2021:

 • Mukana eduskunnan köyhyysryhmän toiminnassa ja tilaisuuksien järjestämisessä
 • Kirjeitä työministerille – pyöreän pöydän seminaari
 • Esiintymiskoulutuksia köyhyyttä kokeneille aina verkostokokouksen yhteydessä
 • Kuunteleeko kuntapäättäjä omaishoitajaa?
 • Kuntavaaleihin liittyen keskustelutilaisuuksia eri paikkakunnilla ja kysely kuntavaaliehdokkaille
 • Kansainvälinen Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelu Metropoliassa
 • Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä -keskustelutilaisuus
 • Kuka kuuntelee köyhää nuorta?  kirkon Erityisnuorisotyön päivillä
 • Kuunteleeko kirkko köyhää? kirkon yhteiskuntatyön päivillä
 • FB-ryhmässä yli 7000 jäsentä Ryhmä on monipuolinen, keskustelu vilkasta vaikkakin paikoittain kärkästä.
 • Liitytty mukaan Ylen Hyvin sanottu -hankkeeseen.

Verkkosivut ovat tällä hetkellä muutosprosessissa