Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää myös Tuusulassa?
Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston jatkokeskustelutilaisuus
Keskiviikkona 12.5.2021 klo 12–14
Tule kuuntelemaan mitä leipäjonoissa käyvät ovat vastanneet kysymyksiin omasta elämäntilanteestaan? Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa köyhyyden ja onnellisen Tuusulan kysymykset. Tapahtuma toteutetaan Teamsin kautta.
Liity kokoukseen napsauttamalla tätä
Vetäjä: Jouko Karjalainen, Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto
Järjestäjät: Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto, Kunnon elämä ry/ Jokela tiimi, Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry
Lisätiedot: Kunnon Elämä ry / Antti Honkonen p.040 529 5283 antti.honkonen@hotmail.fi
Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää Keski-Uudellamaalla?
Keskiviikkona 17.3. klo 12 alkaa nykyaikainen, parituntinen Teams-nettitilaisuus. Siellä esitetään oleville ja ehkä tuleville kuntapäättäjille ainakin kaksi tiukkaa kysymystä: Keski-Uudenmaan leipäjonoissa kävijöitä on pyydetty vastaamaan mitä he toivovat ja mitä pelkäävät lähivuosina kotikunniltaan?
Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston tehtävänä onkin köyhien kuunteleminen, mutta nyt kuntavaalien alla on erillinen kampanjaviikko, jolloin keskitytään eri puolilla maata järjestettävissä tilaisuuksissa tekemään kysymyksiä juuri kunnallisille päättäjille.
Järvenpään ja Tuusulan ruoka-aputoimijoiden äskeisissä koulutustapahtumissa syntyi idea, myös Keski-Uuttamaata koskevasta ”kuuntelu”-tapahtumasta. Sen järjestää Jokelassa Hävikistä hyväkkiä -lahjoitusruokaa jakava Kunnon Elämä ry, jolla on apunaan lähes kolmekymmeninen Jokelatiimi-talkoolaisjoukko ruoka-aputoiminnan pyörittämisessä.
Pääasia 17.3. tilaisuudessa on saada leipäjonokokemusta omaavilta vastauksia em. ”toivoo tai pelkää” -kysymyksiin. Tilaisuutta johtaa tutkija Jouko Karjalainen Kuka kuuntelee köyhää? -verkostosta. Järjestelykolmikossa on mukana myös Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.
Jos kyselykaavakkeita ei saa omasta ruoka-apupaikasta, niin ainakin Jokelan kirjastosta niitä saa paperisena ja netissä voi vastata sähköisestä linkistä: Ennakkokysymykset tilaisuuteen osallistujille: https://q.surveypal.com/Kuunteleeko-kuntapaattaja-koyhaa_tilaisuuden-ennakkokysymykset-osallistujille_17.3.2021
Tapahtumaan17.3.2021 pääsee liittymään tästä linkistä: https://bit.ly/3t3MLjS
Keskustelun aiheet ja ongelmat/ratkaisuehdotukset:
Keskusteluun oli kutsuttu Arjen asiantuntijat eli em. kotikuntakysymysten vastaajat ja kaikki muut syystä tai toisesta köyhyyttä kokeneet tai juuri nyt kokevat. Heidän ennakkovastaustensa tai kokousosallistumisensa kautta täytettiin kaksoistunnin tavoitetta ”saada kuntien asukkaiden oma ääni kuuluviin sekä käynnistää kuntalaisten ja kuntavaaliehdokkaiden välinen vuoropuhelu”. Alkuidea kuntapäättäjistä kysymyksiä vastaamaan ei onnistunut. Sitä ”aukkoa” paikkasi/korjasi juontaja Jouko Karjalainen ja viranhaltijat: Sari Silta /Itä-Uudenmaan talous/velkaneuvoja, Teija Nordström ja Marjo Suo / Keski-Uudenmaan Soten asiantuntijat, Marjo-Kaisa Konttinen / Tuusulan kunnan hyvinvointityö sekä EHYT:n Soile Törrönen / EHYT ry.
Keskustelun tulos, saatiinko asiaa eteenpäin?
Konkreettisimmiksi lupauksiksi tulivat talous- ja velkaneuvojan kevääksi odotettava vierailu Jokelan tiistaijaossa ja siihen toimintaan yhden vapaaehtoisehdokkaan ilmoittautuminen. Uusi tilaisuus pyritään järjestämään keskiviikkona 12.5.2021.
Muuta tapahtuman järjestelyyn liittyvää kohinaa
1) Ensinnäkin oli hienoa, että 3k:n suunnitelmissa oli tärkeä aihepiiri ja kova kysymys: sellaiseen ei käytännössä kukaan kuntapäättäjä ehkä haluaisi kuntavaalien väliaikana edes vastata, vaan sen mahdollisimman kaukaa eli kuulomatkan ulottumattomissa olla mitään moisesta asiasta kuulematta!
2) Tuusulan Jokelassa ajatus 3k-tilaisuudesta syntyi Järvenpään ja Tuusulan ruoka-aputoimijoiden keskuudessa reilua viikkoa ennen 17.3.2021 KYSELY-tilaisuuttamme. No järjestelyinnostus tuntui nopsaan hiipuvan, ehkä osin koronapirulaisen vaikeuttaessa kaikkien toimintaa. Silti ryhdyimme järjestelyihin vaikka muita lähellä olevia ruoka-aputoimijoita ei järjestelyihin ehtinyt avuksi. Onneksi saimme Kuka kuuntelee köyhää -verkoston toimijoiden lisäksi toteutusapua Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ltä, jonka jäsen Kunnon Elämä ry (KE) on.
3) Kuka kuuntelee köyhää -tilaisuutta ei voinut ”koronapirulaisen” vuoksi järjestää yleisötilaisuutena. Siksi se järjestettiin sähköisinä teams-tunteina internetissä keskiviikkona 17.3.2021 klo 12-14. Tilaisuuden tarkoituksena oli ensin teema ”Ovatko hyvinvoiva Tuusula ja sen naapurikunnat vailla pahoinvointia?” Mutta ”vain” yhden kunnan nimeäminen aiheutti pelkoa ja kritiikkiä, joten kohdealueeksi tuli koko Keski-Uusimaa.
4) Tapahtuman ennakkotiedotus kohdistettiin ensisijaisesti ko. kuntien facebook-sivujen kautta. Lisäksi Keski-Uusimaa-lehden VIIKKO-lehti teki asiasta ykkösjuttunsa. Viestintä saavutti kyllä ruoka-apua hakeneita, mutta ei suuremmin olevia tai tulevia kuntapäättäjiä. Ainakin Jokelan Hävikistä hyväkkiä -lahjoitusruoanjaossa oli jo edellisviikolla jaettu tasan 50 kysymyskaavaketta. Niistä saimme viikkoa myöhemmin 23 eri vastaajalta kirjalliset lausuntonsa kysymyspareihin: 1) a) Mikä toimii lahjoitusruoka-avussa hyvin tai on parasta ja b) mitä asiaa em. toiminnassa pitäisi/voisi parantaa? 2) Mitä a) toivot ja mitä b) mitä pelkäät kotikunnaltasi lähivuosien omaan elämääsi? (Em. vastausten lisäksi jokelalaisia ruoanhakijoita oli muutamia viestinyt EHYT:n keräämiin nettivastauksiin, joiden lukumäärää en tiedä.)
5) Alkukipinä tapahtumajärjestelyihin syttyi Asunnottomien yö -tapahtumasta 17. lokakuuta jo vuonna 2001 (tai 2002): Siihen aikaan KE kantoi vastuuta kymmenkunta vuotta suuresta yö tapahtumasta Helsingin Hakaniemessä: Toriteltan asunnottomuuspaneeliin olin kutsunut kaikki eduskuntaryhmät. Köyhyystutkija Jouko K oli keskeisenä hiillostajana ko. paneelissa. Kun tiukka, mutta asiallinen tilaisuus lopulta päättyi, ko. kansanedustajat joutuivat vielä palaamaan alkuyön ajaksi Eduskuntaan. Paluu tapahtui kävellen, hieman hartiat kurtussa. Sitten mykistyneen porukan keskuudessa välähti, syntyi ainakin yksi hyvä idea: ”Perustetaan eduskuntaan köyhyysryhmä!” Niinä vuosina tapahtumavastaavana toimiessa syntyi ajatus ”Asiantuntijalausunto asunnottomuutta kokeneelta” -kyselyihin.
Lisätietoja: Kunnon Elämä ry / Antti Honkonen (040 529 5283), antti.honkonen@hotmail.fi