Miltä köyhyys tuntuu?

Köyhyyden keskeltä blogi, Outi Alanen, miltä köyhyys tuntuu
Miltä köyhyys tuntuu? kirjoitus: Outi Alanen, Köyhyyden keskeltä blogi

”Aina sä olet väsynyt”
Konkurssin jälkeen kuulen rumia lauseita, epäystävällisiä äänensävyjä ja näen epäystävällisiä kasvoja osa niistä on vaivautuneita.
Konkurssin tehnyt ihminen on usein ihmisten silmissä luuseri, rikollinen, laiska, tyhmä, ja ennen kaikkea epäluotettava ihminen. Ihmiset usein arvottavat ihmisyyden taloudellisen menestyksen perusteella. ”Kyllä sinussa varmasti oli jotain vikaa, kun tuohon ajauduit”. Varmasti. Varmasti on ollut vikaa. Konkurssi voi olla myös monien epäonnisten sattumien summa tai tulla yllättäen. Konkurssin tehnyt ihminen saa usein puolustella itseään ja kaikkea tekemisiään.
Nykyisin voin vaihtaa ”konkurssin tehnyt ihminen” määritelmän sanaan köyhä. Kokemukseni mukaan köyhän ihmisen arvo ei ole sama kuin varakkaamman. Olen arvioinut, että minun hintani olisi 40 000 euroa. Sama summa oli vuonna 2006 ulosottossa olevan velkani määrä. Tein suunnitelman, jolla maksan kaiken takaisin, mutta hakemukseni velkajärjestelyyn hylättiin. Asiaani käsitellyt velkajärjestelijä tiesi jo entuudestaan, että velkojat halusivat suuremman tuoton eli ulosoton kautta korkeammat korot. Opiskeltuani kaksi terveydenalan tutkintoa velkani oli kasvanut jo yli 60 000 euroon. Tänä syksynä, ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen, ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi.
”Mahani kurnii ja lihaksissa ei ole voimaa. Tuntuu että koko kroppa on täynnä epämuodostuneita soluja. Stressi tuntuu kehossa. Olen huolissani terveydestäni. Jokainen vuosi on raskaampi kuin edellinen ja voimia vähemmän. Ystävällisiä kasvoja ei näy. Minne ihmiset lähtivät?”
”Miksi et hae siivoajan paikkaa?”
Olen useasti kokenut epäsuoria loukkaavia lauseita ja minua on syrjitty elämäntilanteeni takia. ”Kärsimys jalostaa”, se on totta, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka. Täytyy jaksaa, jaksaa vielä hetki, ehkä kohta helpottaa. Haaveilen ajasta, jossa tuntisin olevani turvassa. Köyhyyteen liittyy vahvasti turvattomuuden tunne. Se on voimakkain tunne jokapäiväisessä elämässä. Jos ei ole ydinperhettä on hyvin yksin. Odotan aikaa että voisin sanoa että ”olen päässyt kotiin”.
Tämän tekstin kirjoittaminen oli hyvin raskasta, kaduttaa että suostuin tähän. Miksi sitten kirjoitin? Siksi, että jos annan vertaistukea ja lohtua edes yhdelle ihmiselle, on se ollut sen arvoista.
”Minä tiedän miltä sinusta tuntuu.”

Outi Alanen
Näyttelijä, lähihoitaja- ensihoitaja, varavaltuutettu, pelastuslautakunnan vasemmiston jäsen ja eduskuntavaaliehdokas 2019.

Outi Alanen, Miltä köyhyys tuntuu?
Kuva: Outi Alanen, Miltä köyhyys tuntuu?