Keski-Suomi

Jyväskylässä aluekoordinaattori Satu Kortelainen esittelee Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston toimintaa  Tietoiskuja terveydestä ja palveluista -tapahtumassa perjantaina  21.2.2020 klo 12-13 Huhtasuon Kylätoimistolla, Nevakatu 1 Jyväskylä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Ootsä joku köyhä??

Tilaisuus on peruttu ja pidetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Vaajakoskella järjestetään Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelutilaisuus ma 23.3. klo 16 – 18 aiheena lapsiperheköyhyys ”Ootsä joku köyhä??  Vaajakosken kirkon seurakuntasalissa, os. Kirkkotie 11, Vaajakoski.
Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Jyvässeudun työllistämisyhdistyksen ja Jyväskylän seurakunnan kanssa. Tilaisuuden paneelikeskusteluun osallistuu köyhyyttä kokeneita erikoisasiantuntijoita ja päättäjiä. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Satu Kortelainen, aluekoordinaattori
satu.kortelainen@jstry.fi
044 713 6393

Tyttö kantaa poikaa reppuselässä

Kuva: kuvassa vene, yhteistyökumppanien logot ja tiedot tapahtumasta

ASUNNOT ON VAI ASUNNOTON? 17.10.2019 – keskustelutilaisuuden kooste

3K-verkoston Keski-Suomen aluekoordinaattori Satu Kortelainen  kertoi lyhyesti tilaisuuden ohjelmasta, 3K-verkostosta ja Ole vaikuttava kansalainen -koulutuksesta. 

Katsottiin erikoisasiantuntijan omasta tilanteestaan tekemä video, jonka jälkeen erikoisasiantuntijapaneelissa asunnottomuutta omakohtaisesti kokeneet kolme erikoisasiantuntijaa(Jarkko, Eliisa ja Marko) kertoivat rohkeasti , miltä asunnon puute tuntuu ja mitä seurauksia sillä on. Jyväskylän seurakunnan diakonian asiantuntija Tero Reingoldt toimi haastattelijana paneelissa.

Paneelikeskustelussa sosiaaliasiamies kertoi, että tarinoissa oli paljon tuttua omaa asiakaskuntaa ajatellen. Oman elämän rakentaminen ilman tukikohtaa on vaikeaa, kun ei ole mistä ponnistaa. Hän itse toivoisi paljon yksinkertaisempaa, vaikuttavampaa ja tehokkaampaa sosiaaliturvajärjestelmää. Vaikka toimeentulotukiasiat ovat jääneet oman työn ulkopuolelle, esim. asumisen hyväksyttävät enimmäisrajat tulevat esiin työssä.
Asuntotilanne on jossain määrin paikallisesti parantunut, mutta uudet asunnot ovat kuitenkin kalliita. Toivo on yhdistävä elementti kaikkien tarinoissa. Keskusteluun osallistuivat myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja Työttömien Keskusjärjestön pj,  SKP:n ex-kaupunginvaltuutettu ja perusturvan palvelupäällikkö. 

Viranomaisten kommenttipuheenvuorojen jälkeen myös yleisö sai osallistua keskusteluun. Pohdittiin mm.  Onko ihmisten tilanne kelan asiakkaina tosiasiassa parantunut? Kulkeeko tieto kelan ja kunnan välillä?  Asunnottomuuden ja rahattomuuden kokemuksista on vaikea keskustella valtuustossa. Ei oikein tahdo onnistua. Olisiko jotain välinettä, jolla asian eteenpäin vientiä voisi helpottaa? Mitä mieltä perustulosta? 

Tilaisuus päättyi positiivisiin kannustuksiin : ” Pitää sanoa itselleen joka päivä, että olen arvokas ihmisenä”.   ” Puhu jollekin totuudenmukaisesti elämästäsi”.

Tilaisuuden järjesti Kuka kuuntelee köyhää -alueverkosto. Yhteistyössä  olivat mukana: Jyväskylän seurakunta, Jyvässeudun työllistämisyhdistys sekä Jstry:n hallinnoima Työttömien Sirpakka-toiminta ja Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Yhdessä ei olla yksin -hanke.

Tilaisuus järjestettiin osana paikallista Asunnottomien yö -tapahtumaa: https://www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo/

https://www.sininauhaliitto.fi/tapahtumat/asunnottomuuden-ja-asunnottomuustyon-teemapaiva-jyvaskylassa-17-10-2019/

Lisätietoja:
Satu Kortelainen, aluekoordinaattori
satu.kortelainen@jstry.fi
044 713 6393

Kurjana, köyhänä kansaneläkkeellä- tähänkö minä tähtäsin?

Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelutilaisuus eläkeläisköyhyydestä 1.4.2019
Kansalaistoiminnankeskus Matara Jyväskylä

Kuka kuuntelee köyhää? Jyväskylässä. Kuvassa osallistujilla on punainen lappu kädessä.


Toiminta on herättänyt paikallisesti laajaa kiinnostusta, ja monet köyhyyskysymysten parissa toimivat tahot ovat alusta alkaen ilmaisseet olevansa mielellään mukana. Siten voisi päätellä, että 3K-toiminta sopii monien ryhmien, järjestöjen ja muiden toimijoiden tavoitteisiin ja täydentää niiden omaa toimintaa. Suhtautuminen keskustelutilaisuuden järjestämiseen oli innostunutta, ja itse tilaisuus koettiin hyödylliseksi ja kiinnostavaksi. Yle Radio Keski-Suomi teki tilaisuudesta radiouutisen.
Köyhyyttä kokeneet tulivat vähitellen mukaan tiedottamisen ja alueen kontaktien kautta. Erikoisasiantuntijat sitoutuivat keskustelutilaisuuteen kiitettävästi ja kokivat osallistumisensa tärkeäksi. Mukana toiminnassa järjestöjä, seurakuntia sekä köyhyyttä omakohtaisesti kokeneita henkilöitä.
Eduskuntavaaliehdokkaita kutsuttiin tilaisuuteen. Kutsu lähetettiin vakiintuneille puoluejärjestöille. Kristillisdemokraatit ja vihreät eivät vastanneet kutsuun. Muut kutsutut puoluejärjestöt suhtautuivat myönteisesti, ja saimme heiltä panelistit.  Tilaisuuden alustaja pitkäaikainen kuntapäättäjä ja pitkään työttömien yhdistyksessä toiminut kansalaisaktivisti. Sosiaalityöntekijöitä kutsuttiin, mutta ei tullut osallistujia.
Tilaisuuden muistion voit avata tästä pdf-muodossa
Tilaisuuden ohjelman voit avata tästä pdf-muodossa