Keski-Suomi

Kuva: kuvassa vene, yhteistyökumppanien logot ja tiedot tapahtumasta

ASUNNOT ON VAI ASUNNOTON? 17.10.2019 – keskustelutilaisuuden kooste

3K-verkoston Keski-Suomen aluekoordinaattori Satu Kortelainen  kertoi lyhyesti tilaisuuden ohjelmasta, 3K-verkostosta ja Ole vaikuttava kansalainen -koulutuksesta. 

Katsottiin erikoisasiantuntijan omasta tilanteestaan tekemä video, jonka jälkeen erikoisasiantuntijapaneelissa asunnottomuutta omakohtaisesti kokeneet kolme erikoisasiantuntijaa(Jarkko, Eliisa ja Marko) kertoivat rohkeasti , miltä asunnon puute tuntuu ja mitä seurauksia sillä on. Jyväskylän seurakunnan diakonian asiantuntija Tero Reingoldt toimi haastattelijana paneelissa.

Paneelikeskustelussa sosiaaliasiamies kertoi, että tarinoissa oli paljon tuttua omaa asiakaskuntaa ajatellen. Oman elämän rakentaminen ilman tukikohtaa on vaikeaa, kun ei ole mistä ponnistaa. Hän itse toivoisi paljon yksinkertaisempaa, vaikuttavampaa ja tehokkaampaa sosiaaliturvajärjestelmää. Vaikka toimeentulotukiasiat ovat jääneet oman työn ulkopuolelle, esim. asumisen hyväksyttävät enimmäisrajat tulevat esiin työssä.
Asuntotilanne on jossain määrin paikallisesti parantunut, mutta uudet asunnot ovat kuitenkin kalliita. Toivo on yhdistävä elementti kaikkien tarinoissa. Keskusteluun osallistuivat myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja Työttömien Keskusjärjestön pj,  SKP:n ex-kaupunginvaltuutettu ja perusturvan palvelupäällikkö. 

Viranomaisten kommenttipuheenvuorojen jälkeen myös yleisö sai osallistua keskusteluun. Pohdittiin mm.  Onko ihmisten tilanne kelan asiakkaina tosiasiassa parantunut? Kulkeeko tieto kelan ja kunnan välillä?  Asunnottomuuden ja rahattomuuden kokemuksista on vaikea keskustella valtuustossa. Ei oikein tahdo onnistua. Olisiko jotain välinettä, jolla asian eteenpäin vientiä voisi helpottaa? Mitä mieltä perustulosta? 

Tilaisuus päättyi positiivisiin kannustuksiin : ” Pitää sanoa itselleen joka päivä, että olen arvokas ihmisenä”.   ” Puhu jollekin totuudenmukaisesti elämästäsi”.

Tilaisuuden järjesti Kuka kuuntelee köyhää -alueverkosto. Yhteistyössä  olivat mukana: Jyväskylän seurakunta, Jyvässeudun työllistämisyhdistys sekä Jstry:n hallinnoima Työttömien Sirpakka-toiminta ja Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Yhdessä ei olla yksin -hanke.

Tilaisuus järjestettiin osana paikallista Asunnottomien yö -tapahtumaa: https://www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo/

https://www.sininauhaliitto.fi/tapahtumat/asunnottomuuden-ja-asunnottomuustyon-teemapaiva-jyvaskylassa-17-10-2019/

Lisätietoja:
Satu Kortelainen, aluekoordinaattori
satu.kortelainen@jstry.fi
044 713 6393