Kuka kuuntelee 21.9.2020 leipäjonojen köyhää?

Ajankohtainen kysymys kuuluu: Miksi niin monet tarvitsevat edelleen ruoka-apua?

Tätä kysymme 21.9.2020 klo 15 – 17 valtakunnallisesti Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää?– tilaisuuksissa.  Moni on kohta kolmen vuosikymmenen ajan yrittänyt vastata kysymykseen, miksi leipäjonoista ei päästä eroon. Useimmat lisäävät saman tien, että ”leipäjonoja ei pitäisi hyvinvointivaltiossa olla”. Silti ruoka-apu on arkipäiväistynyt. Toiminta on toki monipuolistunut, viimeisimpinä esimerkkinä hävikkiruokakaupat, jotka ovat kehittyneet osin saman historian kautta. Toisaalta kulunut koronakevät on tehnyt ruoka-avun aivan uudella tavalla ajankohtaiseksi – ja ilmeisen tarpeelliseksi. 

”Leipäjonoja ei saisi olla”- toteamuksen esittäjinä ovat usein melko kaukana vaikeista sosiaalisista tilanteista. Vaikutelmaksi jääkin Ikään kuin ongelma olisivat leipäjonot, eikä köyhyys. Hokema on esitetty lukemattomia kertoja kuluneiden vuosikymmenien aikana – ilmeisen huonolla tuloksella. Ruoka-avunkaan todellisuutta ei haluta aina kohdata sellaisenaan vaan sitä tulkitaan niin kuin asioiden haluttaisiin olevan.

Kysymykseen ”miksi niin monet tarvitsevat edelleen ruoka-apua?”, on tälläkin viikolla ainakin 20 000 eri vastausta. Valtakunnallisten Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää? – tilaisuuksien avulla voimme 21.9.2020 kuulla monta erilaista vastausta. Tilaisuuksissa pääosassa ruoka-apukeskustelussa ovat sitä hakevat ja apua päivittäin jakavat. Aivan varmasti osa vastauksista on ristiriidassa joidenkin toisten kanssa. Hyvä niin, sillä yhtä totuutta ei tässäkään asiassa ole. Meidän tehtävämme on luoda puitteet näille keskusteluille – ja olla niissä osallisina. Kuka kuuntelee köyhää- verkosto kutsuu mukaan erityisesti teidät, jotka ruoka-avun lisäksi haluatte olla myös vähentämässä suomalaisen yhteiskunnan sosiaalisia eroja.

”Puitteet” tarkoittaa edellytysten luomista sille, että ruoka-apua kokemusperäisesti tuntevia saadaan jokaiseen tilaisuuteen mukaan – tavalla tai toisella. Me kutsumme heitä erikoisasiantuntijoiksi. Myös päättäjät haastetaan paikalle – ainakin verkkoyhteyden avulla. Meitä tarvitaan myös toivon mukaan satojen vastausten ja toimenpide-ehdotusten työstämisessä esitettäväksi julkisesti päättäjille. Jokainen yksittäinen tilaisuus luonnollisesti tiedottaa ja hyödyntää omaa antiaan. Valtakunnallinen yhteistyö vahvistaa viestiemme painoa.

Olemme avanneet valmisteluja varten oman Facebook -ryhmän ”Kuka kuuntelee 21.9.2020 leipäjonojen köyhää?” https://www.facebook.com/groups/286058399254962  Siellä jaetaan valmistelukokemuksia, ohjeistetaan ja käydään keskustelua myös ohjeista. Tämä kun on ainakin meille ihan uusi kokemus.

Samalla paikkakunnalla voi toki olla useampikin tilaisuus, onhan toimijoitakin usein monta. Suosittelemme kuitenkin vakavasti liittymään yhteen – jo senkin vuoksi, ettei sittenkin harvoista päättäjistä tulisi kilpailua. Olemme lähettäneet kaikille kansanedustajilla kehotuksen varata kalenteriin aikaa ruoka-apukeskustelulle 21.9.2020 klo 15 – 17.

Kutsumme valtakunnalliseen ruoka-aputapahtumaan aivan kaikki asiasta kiinnostuneet ja erityisesti ruokaköyhyyden eri tavoin arkipäivässään kohtaavat ihmiset.

Lisätietoja

Jouko Karjalainen jouko.karjalainen@saunalahti.fi
Arja Tyynelä arja.tyynela@3kverkosto.fi; 040 524 7537

Liitteitä

Youtube diasarja: Ruoka-apu.fi, Hope ry, Icehearts ry ja Työttömien Keskusjärjestö.ry
https://www.youtube.com/watch?v=6ULxwwKhLlM&t=14s

Youtube videot:

Miten tehdä Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelutilaisuus

https://www.youtube.com/watch?v=lC2okq4LQ3w&t=927s

Turun ruoka-aputilanne korona-aikaan keväällä 2020

https://www.youtube.com/watch?v=3pku__S_u24